Salomon Crossmax XR

Publicerat: 22 oktober, 2010 i Prylar

Salomons nya sko Crossmax XR är tänkt att vara en allround- eller kombinationssko som ska funka på asfalten på väg mot, likaväl som i skogen. Den är ruskigt snygg i rött, vitt och svart, har Salomons snabbsnörning som vi känner igen från flera av deras andra modeller och väger in på ca 340 gram.

Första intrycket

När jag plockade upp skorna ur kartongen slog det mig först hur mycket sko jag fick i min hand. Nästan 50% tyngre än de skor jag brukar löpa i och en rejält uppbyggd häl. Snörningen gjorde mig nyfiken. Snabbvarianten är ju smidig och tidigare har jag använt Locklaces i mina andra skor. Dessa är ju elastiska till skillnad från Salomons nylonvariant. Yttersulan är rejält mönstrad men inte med så grova dobbar som en del OL-skor. Jag var i ärlighetens namn beredd på att jag inte alls skulle gilla skon eftersom den skiljer sig så mycket från de skor jag är van vid och tycker så mycket om.

När jag först satte den på foten reagerade jag på den rymliga tåboxen och avsaknaden av en tätt sittande hälkappa. Tårna har gott om utrymme att röra på sig men glider inte runt. Detta tack vare något som Salomon kallar sensiFLEX – ett flexibelt, halvperforerat ”band” som löper längs den övre delen av tåboxen. ”Flexet” är tänkt att ge utrymme för tårna att expandera i sidled samtidigt som det smiter åt för att undvika att skon glappar över tårna. Första intrycket av hälkappan var att den inte sitter så tätt på min fot som jag skulle önska. Kanske har detta att göra med att testskon är en halv storlek större än vad jag brukar använda.

Efter 40 kilometer

Under tre dagar har jag använt skorna i skogarna kring Oslo. Terrängen och vädret har skiftat. Från mjuka tallbarr, via sten och klippor till lera och myrmark. Från 10 plusgrader och duggregn i luften till frostgrader, krispigt, soligt med den första snön på marken. Lederna kring Frognerseteren, Sognsvann och Nöklevann är kuperade och har gott om både med- och motlut i varierande lutning.

Tanken med från civilisationen till spåret funkar. Skon greppar fint på varierande underlag i terrängen samtidigt som den känns riktig bra både på asfalt och andra hårda underlag. Snörningen är lätt att justera och håller sig där den ska vara under de flesta förhållanden. Vid något tillfälle när jag sprungit längre sträckor i mycket teknisk terräng hade snörena lossat lite och jag var tvungen att dra åt lite. Men det är ju snabbt gjort.

Jag har gjort betydligt fler snedtramp (med stukningsvarning) än vad jag brukar. Om detta ska ledas till den uppbyggda hälen eller de väldigt tekniska lederna fulla av rötter och stenar är svårt att sia om. Kanske borde jag göra ett jämförelselopp med mina vanliga skor. Även om hälkappan inte är så tajt som jag skulle önska har jag nog inte tyckt att detta har stört under tiden i spåret. Ett hälparti som inte sitter som det ska brukar ju ge sig till känna i motluten. Sådana har det varit gott om, men skon har suttit fint på foten.

Contagrip-sulan greppar fint på de flesta underlag, både uppför och utför. Utmaningen är främst fuktiga klippor. Tog jag det försiktigt gick det alldeles utmärkt, men om jag tryckte på och var oförsiktig tappade jag snabbt greppet. Sulan skiner dock på underlag som består av decimeterstora, kantiga stenar. Här är mina ordinarie lätta skor rejält obekväma, de skyddar inte alls underifrån. Det gjorde däremot Crossmax-skorna med bravur. Den kraftigare, lite hårda sulan funkade fint på detta elaka underlag. Flera gånger drog jag tårna i både rötter och stenar utan att åka på några långvariga blemmor. Tårna är väl skyddade.

Summering

Jag är positivt överraskad av skorna och gillar kombinationstanken. Passar mig perfekt som inte bor direkt i löpspåret men ända har terrängen på löpavstånd från ytterdörren. Att den dessutom skyddar bättre underifrån ger den ett övertag jämfört med mina andra trailskor som nog funkar bäst på mjuka underlag.

Hade jag fått önska mig något av Salomon vore det en liknande modell fast med mindre uppbyggd häl. Dels för att jag med mitt löpsteg inte behöver det extra stödet, dels för att det är skönt att vara nära marken när man löper i teknisk terräng. Det hjälper till att undvika snedtramp och stukningar.

I slutänden är det nog så att skoarsenalen har utökats med en ny lagmedlem. Det är inte dumt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s