Det snurrar i min skalle

Publicerat: 22 september, 2010 i Lopp, Reflektion

När jag vintern 1999 spelade Final Fantasy VII på mitt Playstation var jag fast. Berättelsen om Cloud, Aeris och Sepiroth fyllde mig och fanns i mitt huvud dag och natt. Denna spelperiod sammanföll med att jag och min nuvarande hustru höll på att flytta ihop. Hon hade sålt sin lägenhet och vi bodde i min, i väntan på att flytta in i vårt gemensamma boende. Hon beskriver tiden såhär:

När jag vaknade på morgonen satt Mikael redan och spelade. Framför sig på soffbordet hade han en nyöppnad flaska Coka Cola. Blicken var stadigt fäst på TVn. Spelkontrollen låg bekvämt i hans händer. Kroppen tillbakalutad i soffan. Koncentrationen var total trots den till synes avslappnade positionen. Hans enda reaktion när jag sa ”Nu går jag till min lägenhet för att packa undan och städa” var ”Ok. Köper du med dig ny Coka när du är klar?”, utan att lyfta blicken från det där spelet.

När jag kom tillbaka sex timmar senare var enda skillnaden att Cokan var slut. Och Mikael, som utan att lyfta blicken, sa ”Oj. Är du redan klar?”.

(Innan vi går vidare. Ja, det är ett under att hon stod ut.)

Under den perioden drömde jag ofta om olika spelstrategier. Poäng och siffror blixtrade förbi i min skalle. Varianter av olika dialoger utspelade sig i drömska världar. Skurkar som kastade besvärjelser efter mig. Det var uppenbart att mycket av min hjärnkapacitet var uppslukad av äventyret i Final Fantasy. Vid nåt tillfälle tvingade (ja, nästan) jag Sofia att sitta bredvid mig och titta när jag spelade. ”Det är precis som att kolla en film”, argumenterade jag. Hmmm.

Hur som helst. I natt var en sån natt när tankarna snurrade hela natten. I natt såg jag inga japanska svärd, monster eller eldklot. I natt sprang jag. Upp och ner. I olika tempon. I olika kläder. Med och utan vätskebälte. Från Koltorp till Grönsta gärde och tillbaka. Igen. Och igen.

Vad är det som gör att jag blir så totalt uppslukad? Hur kan det vara att all min tankekraft går till nåt så banalt som att springa? Hur ska jag kunna få vettig nattsömn de kommande tre nätterna?

Annonser
kommentarer
 1. Matte Apa skriver:

  Det är roligt att spela dataspel, men det är betydligt banalare än att springa. Så dröm på med gott samvete. Ja, och lycka till! 🙂

 2. Sofia skriver:

  Hmmm. Din fru hälsar att hon minsann fick gå ner på morgonen och inhandla ny Coca Cola innan hon kunde lämna de 48 kvm…Du kan även stryka att du nästan tvingade… Du tvingade henne faktiskt.. i flera kvällar… Och nej, det är inte som att titta på film!

  MEN, märker nu att du är fullt fokuserad och väldigt på G. Ska bli spännande att se dig på lördag! Det kommer att gå lysande. Upp för backar och så lite ner. Igen och igen. Tipp topp – precis som du gillar.

  Jag står ut- tack för att du släpper ut mig på asfalten efter jobb! 😉

 3. Camilla skriver:

  Mikael, jag vill önska dig ett STORT lycka till på lördag! Det kommer att gå fint. Hjärnan är uppenbarligen väl förberedd!

 4. annelie skriver:

  En mig närstående datorspelsnörd försöker ibland hävda att datorspelsnördande och tävlingsintresse hänger ihop. Att man ”söker kicken” som man får på träning, eller av att gå vidare till nästa level i spelet, klara en utmaning. På något omvänt vis kan du då hävda att Final Fantasy-spelandet i själva verket var uppladdning för t ex Lindingöloppet! Lycka till på lördag!

  • Mikael Björk skriver:

   Det du, Anneli! Min Lidingöträning började alltså för över 11 år sen?!? Jausa! Det är ju goda nyheter. Bör kunna prestera rätt bra imorgon. Tack för att du bringar klarhet. 😉

 5. Camilla skriver:

  Tjurruset och Salomonträff -absolut!

 6. Camilla skriver:

  Vet du… Salomon hade GLÖMT BORT att bjuda in mig till träffen!!! Tack vare din kommenar fick jag ändan ur vagnen och mailade dem i ett annat ärende och då kom inbjudan, försent med ett ”förlåt”. Vi kommer inte att ses på själva träffen eftersom jag jobbar den kvällen. Men på Tjurruset ses vi, hoppas jag!

 7. Ingmarie skriver:

  Kul att träffas i dag! hur gick det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s