Lördag == långpass, Söndag == surfpass

Publicerat: 5 september, 2010 i Eufori, Prylar
Långpass

Jag känner mig stark. Det känns i benen. Det syns i min träningsdagbok. Då måste det vara på riktigt. Vilken skön känsla att gå in i höst och arbete med. För nu är det så. Nu rutas dagen in. Även om jag har väldigt flexibla och skiftande arbetstider. Löpningen kan inte ske riktigt närsomhelst längre. Nåja.

Igår var jag ute på långpass längs landsväg och in i skogen. 30 kilometer blev det och även om benen kändes trötta mot slutet samt under eftermiddagen och kvällen igår, så var rundan nästintill lätt konditionsmässigt. Det är ju inte klokt. Men tydligen är det sant som de säger. Man blir bra på det man tränar på. Tänka sig.

Långpasset började hemmavid och flöt längs landsvägen utmed de nyskördade åkrarna ut till Torup och bokskogen, där blev det en fartökning från mitt tidigare långpasstempo. Jag tryckte på lite i terrängen och landade på mitt tänkta Lidingötempo. Väl ute ur skogen saktade jag ner igen och gled hemåt i solskenet.

Prylar

Jag premiärlöpte mina 2XU Calf Guards. Det tyckte jag var riktigt behagligt. Huruvida de hjälper helt prestations- eller återhämtningsmässigt tycker jag det är svårt att få en uppfattning om. Det är så många faktorer inblandade. Det jag vet är att jag gillar den tajta känslan när jag springer – att musklerna likson sitter på plats. Kompakt och fint. Jämfört med de kompressionsstrumpor jag använt vinner ”vadtuben” på att den är lättare att få på eftersom man slipper den extremt tajta passformen över foten där den ändå inte behövs. Upptill och nertill sitter silikonband insydda på insidan så att skyddet sitter på plats hela vägen. Mindre skönt är det om man har lite ludna ben när skyddet ska av.

Jag måste också rekommendera en riktigt skön löptröja för höstsäsongen från Stadium och SOC. Den finns både i herr- och dammodell. By the way – nix, jag har inget spons, men det är sällan man hittar riktigt sköna löpkläder som inte kostar skjortan. Tröjan är långärmad, lite tjockare, ficka med dragkedja (och litet hål för iPodsladd), halvhög krage, kort zip och, framförallt, tumhål. Just tumhålen tycker jag är fantastiskt sköna. Jag blir gärna lite kall om händerna. Att få ner ärmarna så att bara fingrarna sticker ut passar mig perfekt. Tröjan är mjuk och följsam. Jag kände inte av några konstiga sömmar under hela långa rundan. Rekommenderas!

Surfpass

Ny träningsform? Nja. Det handlar nog mer om känslan jag fick till. Hade tänkt en lugn runda i skogen nu dagen efter min långis. Men det fantastiska vädret tillsammans med sensommarens dofter och färger i skogen gjorde att det spratt i benen. Fötterna ville leka.

Klockan var satt att bara visa distans. Inget tempo. Ingen puls. Ett pass helt på känsla.

Som sagt, det kändes bra när jag kom ut i spåret. Jag tillät mig att sikta upp över krönen på backarna. I medluten slappnade jag av och lät benen rulla på. Litade helt på att mina X-talon skulle hålla mig på fötter. Jag flöt med terrängen. Lär mig sköljas nerför backarna. Därav surfpass. Riktigt skönt. Jag landade på 10 kilometer och snittade den tänkta Lidingöfarten. Med en snittpuls på låga 79%. Sweet!

Under stretchen träffade jag löpvännen och bloggaren Daniel som var ute på ett av sina långpass i terräng inför Lidingö. Härligt att träffa goda människor i spåret och växla ett par ord om viktiga saker såsom måltider (inte såna man äter) och vätskebälten.

Annonser
kommentarer
 1. John skriver:

  Snygg blogg jag hittat via Mina utmaningar! Själv är jag väldigt nöjd med Soc och har nästan endast löpkläder av detta märke. Märker faktiskt ingen skillnad mot de dyrare märkerna. Det roliga var att jag köpte en orange löpartröja som förmodligen ingen ville ha på grund av färgen. 20 kr kostade den. Ganska billigt!

  Lycka till på LL! Jag skall själv göra mitt första försök vilket skall bli grymt roligt.

 2. annelie skriver:

  det är fint med bra känsla! av nyfikenhet: tränar du benstyrka som komplement till löpningen? tack för ‘review’ av x-talonen på intothewild! det rycker onekligen i konsumtionstarmen.. hittade en text som tar upp 190 vs 212, http://team.inov-8.us/2010/07/x-talon-190-shoe-review-by-anne.html, om du nu behövde fler anledningar att vilja ha den..

  • Mikael Björk skriver:

   Njae. Nä. I perioder kör jag korta styrkeprogram här hemma eller i anslutning till de korta distanspassen, men det vore lögn att framställa det som nån regelbunden träning. Jag försöker att få till minst ett pass i veckan i kuperad terräng och/eller i skogen. Förutom det blir det 8-10 mil pendlingscykling i veckan. Det funkar som crosstraining och lätt ben- och bålstyrketräning. Tänker jag.

 3. Daniel skriver:

  Alltid lika trevligt att träffas! 🙂
  Dom där Calf Guardsen har jag varit lite nyfiken på. Känns smidigt då man kan använda strumpor av olika fabrikat och ändå få kompressionen. Pratade också med en ortopedtekniker en gång som tyckte att dom rena kompressionsstrumporna tryckte ihop foten för mycket och att det inte skulle vara riktigt bra för mekaniken i den. Finns säkert många teorier om detta dock 😉
  Annars låter namnet ”calf guard” som något som kan skydda en mot hundattacker ute i spåret, känns som det skulle behövas ute i Torup ibland 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s