Dagen då solen tittade fram (Wipptal dag 4)

Publicerat: 12 augusti, 2010 i Resor, Trailrun
Will run for food, 11:32

Dagens räkning skulle hamna på 27,5 kilometer och 2007 höjdmeter. Hade jag vetat det är jag inte säker på att vägvalet varit detsamma. Nåja. Nu när jag sitter här på kvällskvisten och har fått i mig både wienerschnitzel (ja, för andra gången på ett par dagar!) och öl, är livet ändå finare än fint. Men låt mig ta det från början.

Med kartans hjälp hade jag sett ut en dagstur som skulle bjuda på paus och lunch efter dryga 10 kilometer. Vad jag, än en gång, missat när jag tog ut rutten med kartans hjälp, var att det var klättring, klättring, klättring på agendan. Jag är dålig på att läsa höjdkurvor helt enkelt. Förutom nerlöpan från gasthofet till Waldesruh var det idel klättring de första sju kilometerna – från 1455 till 2160 meter över havet. Jag förbannade min usla kartläsningsförmåga. Detta var inte roligt. Jag var svettig, kall och gjorde inte många meter per sekund. Stigen var smal, blöt och så gott som igenvuxen. Dimman låg tät, så jag kunde inte ens trösta mig med en vidunderlig utsikt. Väl uppe vid min första hållpunkt – Lichtsee – började det dessutom regna. Regnet blev dock kortvarigt och efter jag forcerat denna första höjd kunde jag faktiskt löpa ett par kilometer ner till Truna Hütte, som var mitt planerade lunchstopp.

(som vanligt kan du klicka på bilden för en högupplöst version)

På sluttningen ner mot Truna Hütte tittade solen fram och jag kunde vränga av min buff som åkt på när regndropparna började falla vid Lichtsee. Äntligen värme. Sol. Nu njöt jag av det behagliga flyt medlutet skapade. Snart skulle jag dessutom få mat i magen.

Vid Truna Hütte (1750 möh) bytte jag till torra tröjor och strumpor. Jag slog mig ner i solen och beställde hauswurst mit senf unt brot. Till det Coca Cola. Jag kände hur energin kröp tillbaka i min kropp. Efter en halvtimmes soldyrkan, pillande av blåsor och död hud samt påfyllning av min vätskeblåsa betalade jag notan och löpte vidare.

Nu var det ju det här med höjdkurvorna. Även om jag inte skulle löpa samma väg tillbaka måste jag ju över berget för att komma till ”min” dal. Så då blev det klättring igen. Från Truna Hütte till Eggerjoch blev det drygt 400 höjdmeter över tre och en halv kilometer. Till en början längs grusväg á la serpentinmodell. Efter ett tag stig-i-gräs upp mot Eggerjoch. Från Eggerjoch hade jag två val – på skrå längs sluttningen eller över ytterligare en topp. Valet var enkelt. Nu ville jag löpa. Det blev på skrå tillbaka mot Lichtsee. Härlig utsikt och skönt flyt i löpningen. Åter vid Lichtsee valde jag en annan väg än den jag kommit upp. Weg 125 rakt ner mot Obernberg Tal. Roligt, teknisk, svår löpning som känns i låren. Det gick liksom inte att bara rulla på. Rätt som det var bröts stigen av lösa stenar eller våta rötter som gick i dagen. Lutningen var på ungefär 15%. Så småningom kom jag dock, trots vissa illa gjorda vägval, ner till Obernberg och kunde köra lite hederlig asfaltlöpning i så gott som plant underlag.

Som en skön (eller?) avslutning på dagens runda skulle jag ju ta mig upp från dalen till gasthofet. Till sist alltså en ny klättring. Suck. Pust.

Jag summerar en utmanande runda som bjudit på både mot- och medgång, men framförallt löpning i miljöer som jag aldrig tidigare befunnit mig i. Gott så.

Annonser
kommentarer
  1. Sofia skriver:

    Nu fick du ju backar att bita i, precis som du gillar. Bra jobbat!

  2. Maria skriver:

    fantastiskt att du gjort det här äventyret ensam, och dessutom fixar en massa snygga bilder medan du passerar höjdmetrar som en annan alpinget. Taxichaffisen som trodde att du skulle ha tråkigt på din resa borde läsa bloggen.

  3. julle1982 skriver:

    Fantastiskt roligt att läsa om din resa. vill göra nåt liknadne snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s