Lördag i Ladonien

Publicerat: 12 juli, 2010 i Lopp, Obanat, Trailrun

I lördags klockan 15:57 gick jag och Mattias i mål efter sex timmar och tjugosju minuter på berget. 21 kontroller utspridda över Kullaberg. Garmin rapporterar nära 2000 höjdmeter och över 26 kilometers löpning. Arrangörerna skrev skämtsamt (eller?) i PM:et att deras mål var att ingen skulle klara banan. De hade vädrets makter med sig – 30 grader och omkring 95% luftfuktighet gjorde dagen till en utmaning. I långklassen bröt 10 av 43 lag. Men vi höll. Och vi grejade en 22:a-plats. Två timmar efter segraren (Leif E. Larsen, 58 år(!)) och en timme innan sista laget.

Kolla helst på Vimeo för bildspel i full HD.

De första sju kontrollerna var angivna på en karta med skala 1:10000 och de följande 14 på en karta i skala 1:20000. Banläggarna utmanade oss löpare genom att omväxlande lägga kontrollerna nere i havsnivå och uppe på höjderna. Högsta toppen är inte mer än 188 meter, men totalt bjöd loppet på nära 2000 höjdmeter – ni fattar att det är mycket upp och ner. Några av höjdpunkterna var:

1: En sten i vattendraget parallellt med stigen ner till Valdemarsgrottan. Fältet var fortfarande samlat. Löparna bokstavligen strömmade ner för slänten.

2: Nedanför en stenbrant mitt i skogen på bergets norra sida. Obanad löpning nerför bokbacken. Om jag förstått det rätt kommer här att placeras en minnesplakett.

4: Kaprifoliegrottan. Här blev det svårt. Kom ner till havet ett femtiotal meter väster om kontrollen. Lite klättring längs klipporna fick oss på rätt spår.

6: Stenskulpturen Arx. Alltid roligt att befinna sig i Ladoniens centrum.

9: Djupadal. På vägen ner lyckades jag trampa snett och fastna med foten varpå jag föll. Knät slog i en framförvarande sten och tillsammans med den fastnade foten var jag nog rysligt nära ett benbrott. Men foten gled ur skon och jag klarade mig med ett blått knä. * puh *

13: Åkersberget. Vägen hit var inte på något sätt rak. Vi är inga goda orienterare och vi är väl medvetna om det. Därför hade vi bestämt att hålla oss till stigar och tydliga leder på kartan. Men efter kontroll 12 fick vi för oss att gena i alla fall. Så var vi vilse… Vi tappade helt bort oss på kartan. Efter en del virrande i Kullamannens trädgård kom vi till slut rätt.

14: Ön vid Lahibiagrottan. Här fick vi vada ut i havet för att kunna stämpla. Både jag och Mattias var badsugna, så vi tog god tid på oss och tog en simtur i bara kallingarna.

15: Vätska ute vid fyren. Bättre än vätskan var att fruar, barn och till och med mina föräldrar stod och väntade som en enad hejaklack. Rejält med pepp till två nybadade berglöpare. Käkade en Honey Stinger, drack vatten och fyllde ryggan med sportdryck. Nu bar det av tillbaka mot TC. Endast sex kontroller kvar – längre löpor väntade.

20: Valdemarsgrottan. Detta var en av de platser som jag och Mattias besökte på vårt träningsläger häromveckan. Stärkta av att vi kände till terrängen satte vi in en modig spurt i den branta klättringen upp och ner. Här var många löpare från både lång- och elitklassen som sammanstrålade. Alla trötta. Flera krampandes i sluttningen.

21: Den fantastiska utsikten från Håkull när vi stämplat sista kontrollen gav oss gott mod för att springa den sista sträckan in i mål.

Jag misstänker att jag kommer återkomma till detta lopp i framtida texter. Nu två dygn senare sitter jag här med kraftig träningsvärk i benen, men ändå sugen på mer (kanske inte just nu). Jag hoppas att arrangörerna hittar på nåt nytt och spännande, även om de valt att låta LMT gå i graven. Jag tackar för utmaningen och upplevelsen.

Ladonien – vi kommer att mötas igen!

Annonser
kommentarer
 1. Matte Apa skriver:

  Så fint! Jodå, berget snurrar i huvudet och surrar i benen. Det känns som om vi blev vänner i år 😉

 2. Sofia & Alva skriver:

  Phu, tur att ni inte hamnade i helvetet! Eller att du bröt foten. Efter 3 h väntande så blev vi sååååå glada att se er. Mycket bra jobbat!

 3. Yvonne skriver:

  Vilken bragd av er!!! Grattis

 4. Fredrik D skriver:

  Kudos!

 5. Kisse skriver:

  För mig såg ni oväntat fräscha ut vid fyren och vätskekontrollen!
  Simturen gjorde kanske sitt till!
  mamma

 6. Fredrika skriver:

  Sånt jäkla coolt lopp. Lite kort bara 😉

 7. Askan skriver:

  Grattis, starkt jobbat i värmen!

 8. Stefan skriver:

  Hallå

  Det var en tuff lördag, vet du om det publicerats fler bilder från LMT 2010?

  Stefan L
  NoName1

 9. Stefan skriver:

  Tjena igen!

  Förmodligen dyker bilderna upp och har vi tur så är det i samband med att man lanserar nästa års event, vad och var nu detta kan bli….

  Det var en kille som sprang lång vars klocka hade lagt av våra vägar möttes ganska många gånger under lördagen så i målfållan lovade jag honom att han kunde få min log från min klocka. Tyvärr så kommer jag inte ihåg hans startnummer eller namn… Men kanske via din blogg han hittar mig!?

  Ha de!

  Stefan
  NoName1

 10. Håkan Bill skriver:

  Tja!
  Först av allt, ett stort grattis till insatsen i Ladonia. Bra kört i grym värme över lång sträcka och svettig kupering!! Halleluja moment! Imponerande!!
  Dahlberg var ute och rastade mig i måndags på 13km utanför Riseberga i bastuliknande temperatur, jag trodde att jag skulle smälta och var nere och tuggade asfalt sista biten. Inte optimerade förhållande för en 95-kilos klump, bara att logga in pannbenet, tvåbarnsföräldersfettet och Kayanodojorna så kom jag fram till ICA Maxi till sist. Märkligt det där hur lång tid det tar att bygga stamina och hur kort tid det tar att förlora densamma.
  Det glädjer mig att att du har inträtt i löpnördarnas rike :-)): pulsmätning, GPS-klockor, tights, vaselin, camelback, pannlampa…you name it. Kanske får jag äran att löpa side-by-side i Halmstad i augusti i halvmaran?!?! Mitt första lopp i år, Göteborgsvarvet inställt pga svensexa, Broloppet inställt pga barnafödande och svensexa…men i augusti, då j-vlar,plötsligt händer det.
  Ha d gott…!
  /H

  • Mikael Björk skriver:

   Tack. Och kul att du hittat hit!

   Jag har lagt planen om Prinsens minne på hyllan till förmån för Lidingöloppet. Jag trivs ju bättre i terrängen. Men kan kanske tänka mig att köra Bromölla halvmaraton senare i höst (november om jag minns rätt)…

  • Matte Apa skriver:

   En Ironmankeps gör inte att benen springer av sig själv 😉

 11. Daniel skriver:

  Ser både härligt och tufft ut, måste passat dig som handen i handsken! 😉
  Bra jobbat i värmen och grattis till fin placering!
  Tack för inspirerande läsning och bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s