Brösarps backar och Verkeån

Publicerat: 2 juli, 2010 i Foton, Trailrun

Där den röda och blåa leden skär varandra nedanför Brösarps backar.

Det finns flera naturreservat kring Verkeån och i vår lånade stuga ligger en pamflett som berättar om vandringslederna däri. Jag försökte göra mig en rutt baserat på den enkla kartan och skulle hålla mig till den röda leden (som sammanknöt alla sevärdheter i samtliga områden) mellan Torparbron och Hallamölla. På ett par ställen skulle jag dessutom ge mig ut på en blå slinga som rundar nåt särskilt utflyktsmål. Vid Hallamölla var planen att korsa ån för att löpa längs en gul led tillbaka.

Redan efter ett par hundra meter hade jag förlorat de röda markeringarna ur sikte. Det blev fri löpning över Brösarps norra backar. Men så plötsligt dök det upp blåa markeringar, vilket borde betyda att jag befann mig på en slinga som så småningom skulle anknyta till den röda. Framåt!

Längs den blåa leden genom skogen jämte Brösarps norra backar.

De blåa markeringarna ledde mig upp på en höjd med utsikt över Brösarp med omnejd. Där uppe träffade jag ett äldre par som himlade med ögonen när jag berättade att jag var på väg emot Vantalängan. Den vindbitne, kepsklädde mannen pekade och sa: Det ligger ditåt. Men det är långt. Jag höll tyst om att jag skulle fortsätta förbi Vantalängan vidare mot Hallamölla och sen löpa hela vägen tillbaka.

I dalgången ner mot ån nådde nästan inget ljus.

Efter ytterligare nån kilometer hittade jag stället där den röda och blåa leden skär varandra, och efter lite brydderi med kartan vid parkeringsplatsen redde jag ut vilken riktning jag skulle fortsätta i.

I naturreservaten är skogen vild. Fallna träd tillåts ligga kvar även om de korsar stigarna.

Jag passerade Vantalängan (där jag fyllde mitt vätskebälte med vatten från en pump) och gav mig in i skogen som blev allt djupare. Leden bjöd på väldigt varierad löpning. För min smak är det som bäst inne i skogen på smal mjuk stig. Gärna tekniskt och knixigt. Gärna utför. Allt det blev det en hel del utav. Dessutom gick det en hel del uppför (jag gjorde totalt ca 800 höjdmeter enligt min Garmin), jag sprang på grusväg, gräs och sand. Genom tallskog, bok- och lindskog. Nere i en ravin. Uppe på böljande höjder.

Backarna i motljus.

Vid två tillfällen – längs samma sträcka ungefär, på bort- och hemvägen – tappade herr Forerunner GPS-kontakten. Det var egentligen inget jag märkte förrän jag kom hem och såg plotten av min runda på Google maps. Några kilometer är osedvanligt långa. Men även med den missen inräknad är jag väldigt glad att jag har min klocka. Den ger en säkerhet på rundor som denna, när man aldrig varit i området förut och ibland tappar den markerade leden. Den enkla kartfunktionen kan alltid hjälpa dig tillbaka längs samma sträcka eller peka ut riktningen till din startpunkt. Värdefullt.

Inte nog med att leden är kuperad. På sina ställen är det dessutom sandstig.

De sista kilometerna tillbaka över Brösarps backar sög musten ur mina trötta ben. En höjdkurva likt en väldigt dynamisk EKG-plot. Men jag lyckades åtminstone följa den röda leden tillbaka mot min bil. Och utsikten var formidabel. Den nu lågt stående solen lät skuggorna släpa längs marken i det böljande landskapet. Och jag drog mig utmattad hemåt…

Annonser
kommentarer
 1. projektbarfota skriver:

  Alltid kul att läsa din blogg! Inte minst för alla snygga bilder på landskapen! 🙂

 2. Mats skriver:

  Inga arga tjurar på backarna? Det kan vara väldigt spännande och pamplonska upplevelser…

 3. Daniel skriver:

  Ser jättefint ut! Riktigt tuff sträcka dessutom! Tror du hade gillat Lidingöloppet, litet minus för trängseln som tar bort naturupplevelsen en del men annars tror jag det passat dig som handen i handsken 😉

  • Mikael Björk skriver:

   Jag har faktiskt anmält mig till Lidingö. Betalade förra veckan. Väntar på placering i startgrupp. Hoppas på tvåan.

   • Daniel skriver:

    Roligt Mikael!!! Du får gärna höra av dig om du känner för ett pass i Bokskogen någon dag eller nåt? Har semester 3 veckor till! 🙂
    Torup ger bra träning inför LL!

   • Mikael Björk skriver:

    Jag sitter just nu i en stuga i Maglehem och det gör jag ett tag till. Men jag kanske hör av mig senare om en runda i Torup!

 4. Camilla skriver:

  Helt fantastiskt härligt underbart och jättevackert! Skåne är fantastiskt och jag känner att jag längtar dit!

  • Mikael Björk skriver:

   Själv blir jag avis på diverse rapporter från Sörmlandsleden. Kanske skulle vi ordna nåt utbytesprogram. 😉

   • Camilla skriver:

    Ja, det vore nåt! I nästa vecka gör jag tillfälliga besök i både Östergötland och Jämtland och hoppas hitta något spännande att blogga om även där. En turné, kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s