I filmens värld

Publicerat: 3 juni, 2010 i Reflektion

Minns ni filmen Adam & Eva? Med Björn Kjellman och Josefin Nilsson. De har det trassligt i sitt förhållande och separerar. Kjellmans karaktär arbetar verkligen med sin självbild. I slutet av filmen finns en scen när Adam ”gått vidare”. Det illustreras med att han skaffat räserhoj och fräcka cykelkläder. Insup den bilden. Om ni minns. Det är tajt. Och det är färgglatt. Framförallt signalerar det: ”Kolla mig. Jag har det bra nu. Dessutom har jag skaffat en hobby”.

Jag cykelpendlar. Igår när vädret var soligt och varmt i Malmö åkte sommarstassen fram. 3/4-tajts och en elegant långärmad blå cykeltröja. Till det SPD-skor. Inget konstigt. Komfort framförallt.

Men när jag ska ta mig hem efter arbetsdagen och har bytt om på mitt tjänsterum. Då måste jag promenera genom hela högskolan för att komma ner till cykelgaraget. På vägen möter jag studenter. Och jag ser i deras ögon att de inte vet hur de ska reagera. Nu möter de mannen som bara för nån timme sen föreläste för dem. Nu är han klädd i osedvanligt kroppsnära kläder. Det syns i deras blick. Tankarna snurrar. Men de är skickliga. De samlar sig.

Men jag. Jag känner mig som Björn Kjellman.

Då identifierar jag mig hellre med filmen Yes Man med Jim Carrey. Han förälskar sig i Allison som leder en jogginggrupp för fotografer. Eller är det en fotogrupp för joggare? Hur som helst är det ett sammanhang jag skulle vilja ingå i. Att ha kameran med på löprundan är mitt roligaste. Upptäckterna blir större. Tempot blir lägre. Långrundan blir roligare.

Annonser
kommentarer
 1. Matte Apa skriver:

  Haha! Jo. Jag förstår. Både dig och studenterna.
  Jag hade en hemkunskapslärare på högstadiet som praktiserade just din nämnda kombination. Först stod man och stekte falukorv och kokte makaroner tillsammans och någon timme senare lämnade han bygget iklädd ytterst vindreducerande kläder i åttiotalets alla pastellfärger.
  Han lyssnade förresten på Suzzies orkester när han inte hade lektion…

 2. Mats skriver:

  Jag tycker du var jättefin! Håll ut!
  Vill du att jag ska använda solidaritetscykelbyxor? (Min tur är bara 250 meter så det kan göra ett lätt överarbetat intryck…

 3. Sofia skriver:

  Ha, ha, bra att du ändrade dig i slutet av inlägget… På något sätt blev jag lite orolig då du skrev att du/Björn har gått vidare…Men jag är väl inte Eva?

  Skit i studenterna, du har ju redan ditt på det torra! De kommer att minnas dig länge efter avslutade studier. NEJ, inte för att du var deras bästa lärare (vilket du säker är) utan för att du var ”han! med de konstiga, fina, tajta kläderna…

 4. Snorkkis skriver:

  Jag tror att sådant kan ge ett rätt bra intryck. Att läraren/ föreläsaren också har ett annat liv… av vad jag har i bagaget från min akademiker-tid kan jag intyga att rätt många faktiskt inte har det.

 5. Dessi skriver:

  Åh! Photojogging! ❤ Vad har du för kamera när du är ute på äventyr? Jag använder annars en Panasonic Lumix LX3 vilken känns aningen för klumpig att ta med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s