Förena nöje med nöje

Publicerat: 13 maj, 2010 i Reflektion

På många år har jag knappt läst någon skönlitteratur. Jag har två idéer om varför det är så.

För att komma in i en berättelse måste jag konsumera den i ganska stora sjok. Det lyckas jag inte med i min vardag. För många distraktionsmoment under dagen helt enkelt. Och om jag läser på kvällen blir jag ganska fort trött och kommer alltså ingen vart. Berättelsen upplevs fragmenterad.

I mitt arbete som lärarutbildare upptas stor del av min tid av berättelser och berättande. Som dramapedagog fokuserar jag på arbete med skönlitteratur, muntligt berättande och undervisningens dramaturgi. Allt detta analyserande av berättandets form och metod gör att jag inte är så intresserad av litterära berättelser på min fritid.

Resultatet är att jag mest läser magasin, manualer och fackböcker. För jag gillar ju att läsa. Men dessa genrer lämpar sig bättre i små portioner. Hanterbara i min vardag.

dagens långpass innan frukost beslöt jag att prova något nytt. Albert Camus Pesten som ljudbok lassades över i iPoden. De nya skorna snördes på och jag begav mig ut i gryningen (ok, inte riktigt gryningen, men nästan). Samtidigt som jag i lugn takt löper ut över fälten upptäcker Dr. Bernard Rieux den första döda råttan i hyresbostaden där han bor. I takt med att jag får upp värmen läser Reine Brynolfsson vidare om hur en mängd råttor plötsligt blir synliga i den Algeriska staden Oran. Med uppsvällda kroppar och blödande nosar sprider de sig över gatorna. När jag löper genom Arrie strövområde insjuknar och dör portiern Michel i en mystisk feberliknande sjukdom. Snart blir dödsfallen fler och fler.

Jag styr kosan mot vårt lokala bageri och jag plockar ur mina hörlurar samtidigt som myndigheterna i Oran under ledning av prefekten, till slut enas om att kalla sjukdomen för vad den är. Pesten. Med en påse bullar i handen löper jag de sista två kilometerna till hemmet och den stundande frukosten. Jag är nöjd med min morgonlöpa. Jag är nöjd med mina nya skor. Och jag är nöjd med att ha förenat nöje med nöje. Kanske är det såhär jag ska konsumera skönlitteratur – under mina långpass.

Annonser
kommentarer
  1. askan skriver:

    Haha, så ”läser” även jag böcker numera…löpande eller gående med hund eller barnvagn. Nöjesmaximering!

  2. Matte Apa skriver:

    Låter ju fint!
    Jag har Röde Orm på mp3-skiva med Hasse Alfredsson som berättare. Den lånas gärna ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s