Snøfall i Nuuk

Publicerat: 25 april, 2010 i Resor

Igår när jag (trots askmoln) anlände till Grönland och Nuuk, sken solen från en klarblå himmel. Snön gnistrade på fjället när vi flög in med ett litet Dash-7 propellerplan. Själva byn var dock snöfri. Fin-fint! Jag hade bestämt att resdagen skulle vara vilodag och kunde knappt bärga mig från att ge mig ut på en löpa.

Efter en natt med konstig tidsförskjuten (-4h till Nuuk) sömn, beslöt jag att stiga upp 06:45 – dvs 10:45 svensk tid. Då hade jag ändå pressat mig att somna om flera gånger. Utanför mitt fönster på hotell Nordbo kunde jag se att marken nu var täckt av ett par centimeter nysnö. Och mer virvlade i luften. Jaha. Men vad har den malmöitiska vintern bjudit på om inte träning att löpa i snö och kyla?

Jag intog en frukost bestående av gröt, rågbröd och en dansk stinkande god ost, studerade en turistkarta över Nuuk och drog på mig löparmundering och rullade ut. Efter ett par kilometer längs asfalt i byn kom jag äntligen till något som liknade en led upp på fjället. Nu vet jag inte om det berodde på snön, men leden tog slut efter ett par hundra meter. Äventyraren i mig var dock väckt och jag fortsatte uppåt, framåt. Jag knödde mig förbi en höjd med bökig terräng bestående av stora stenar och berghäll varvat med någon slags lav eller ljung. Allt höljt i ett förrädiskt halt täcke av (i tur och ordning) smältvatten, skare och nysnö. På en halv kilometer klättrade jag ungefär 80 meter – 16 % lutning. Inget jättebra vägval, men jag kom snart ut på en asfalterad väg som fortsatte uppåt fjället.

Efter en bit längs den asfalterade vägen såg jag en skylt som signalerade skoterled och svängde av. Det var inte heller här tydligt vart den leden sen tog vägen. Jag tog mig hur som helst längre uppåt och lyckades trampa genom skaren vilket utrustade mig med två genomblöta och iskalla fötter. Min grymma friluftsrutin (ha!) hade dock varit så pass förutseende att jag dragit på mig ullsockorna. Efter några minuter var fötterna varma igen och jag kunde fortsätta på min upptäcktsfärd. Strax därefter, på ca 122 meters höjd och med utsikt över ett gråmulet Nuuk, beslöt jag att vända hemåt. Vidare fjällexpedition medelst fot får företas någon annan dag. Då med vatten och energi. Och gärna lite solsken.

Annonser
kommentarer
 1. Sofia skriver:

  Verkar kallt men härligt! Har själv suttit ute och läst en timme i solen (T-shirt och kofta räckte gott.), klippt gräset och besprutat ogräset. VÄLDIGT rastlös och sugen på att springa… Inser dock att det kommer att dröja. =( Lyllos dig, trots snö.

 2. syster skriver:

  det glädjer mig att du i alla fall besitter så pass mycket rutin att du tar på dig ullstrumpor vid blött underlag. men att det skulle vara så pass mycket snö att kämpa med!? men som du säger: få skåningar har sällan varit så rustade att ta sig an en löptur i snö som just du, just i år!
  ser fram emot fler återgivelser av grönlandslöpning!

 3. Fredrika skriver:

  Sjysst höjdkurva 😀

 4. Laura skriver:

  Please excuse my poor language skills – I am going to Nuuk next week, do you have any recommendations, in English, for running routes/trails in the area?

  • Mikael Björk skriver:

   When I was there in April it was still quite snowy and I didn’t really find any trails – I just went criss-cross on the mountain. 🙂 But I was told that if you head up towards the airport there are connections to nice trails north of the landing strip, towards the water. Check one of my routes here: http://www.funbeat.se/tracks/shownonav.aspx?RouteID=369962

   The best part of that run was between kilometer 5 and 11.

   There’s a bit of transportation if you’re staying in the center of the city, but well worth it. Where will you be staying?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s