Skarpt läge

Publicerat: 11 mars, 2010 i Reflektion

Jag minns skolgymnastiken som att det alltid var skarpt läge. När vi spelade fotboll var det match, Stefan och Patrik valde lag. Var det höjdhopp körde vi på tills man rev, sen fick man vänta. Vänta. När vi löpte var det Coopers test. Magister Leif förde tabeller, resultatet direkt grundande för betyget. Om vi nån gång långlöpte var det orientering i bokskogen. Då var det friluftsdag för hela skolan. Och tävling.

Foto: Eadweard Muybridge

Mitt minne kan spela mig ett spratt, det var dryga tjugo år sen jag gick i högstadiet. Men det jag funderar över nu, är att vi aldrig tränade. Vi övade inte bollkontroll. Vi tränade aldrig spänst. Aldrig fick vi träna löpskolning eller intervaller. Alltid skarpt läge. Match. De som presterade väl tränade på sin fritid eller ägde nån slags naturlig begåvning.

Jag var inte en av dem. Åtminstone såg jag mig inte sån. Idrott var inte jag. Jag tränade judo och ju-jutsu, och det är ju inte idrott. Eller? Åtminstone inte skolidrott.

Det är först som vuxen att jag upptäckt att det är skönt att röra på sig. Kanske är det med denna bakgrund det är så oerhört spännande att träna just löpning. Det händer saker när man tränar. Det är roligt att träna. Träning leder till framsteg och goda prestationer. Särskilt så som nybörjare. Kurvan har pekat brant uppåt detta första år som löpare.

Men tänk om magister Leif hade kunnat motivera och låta oss träna för att också låta oss upptäcka att vi kunde bli bättre. Att det inte var så att man var predestinerad idrottare eller ickeidrottare. Att lysa på att det handlar om träning. Min briljanta judotränare, Jonny Wiking, sa alltid att Man blir bra på det man tränar på. Så enkelt och så självklart. (Han sa också att Judon inte sitter i bältet, men det är en annan historia).

Nu råkar jag veta att magister Leif arbetar kvar på samma skola nu som då. Jag bara hoppas att nya läroplanstexter, kursplaner och syn på idrott och hälsa låter dagens femtonåringar få en annan upplevelse av skolidrotten. Att de får möjlighet att träna och strategier för att upptäcka vad de är, eller kan bli, bra på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s