Jag. En. Löpare.

Publicerat: 6 september, 2009 i Eufori, Resor

För ett halvår sen muttrade jag över min älskade frus löpning. Hon var biten sen ca två år tillbaka och jag kunde inte förstå vilket nöje hon fann i att springa. Själv var jag (pendlings)cyklist och avdankad kampsportare. Men en dag på väg hem från jobb ställde jag cykeln hemmavid och sprang den sista kilometern till min dotters förskola för att hämta henne. Då hände nånting. Jag blev förförd av pulshöjningen och glädjen i att flyta fram till fots.

De följande månaderna bjöd på upp- och nedgångar.

  • I april var jag lycklig när jag efter nån vecka lyckades dra mig runt tre kilometer utan att ta gångpaus. Löpningen var fortfarande ett komplement till cyklingen.
  • I maj var jag på tjänsteresa tre veckor i England och kunde inte cykla. Jag blev ”tvungen” att löpa oftare och mer. Kom upp i regelbundna sträckor på 8-9 km. Hemkommen till Sverige sprang jag min första mil på (för mig hyfsade) 52:48.
  • I juni fick jag borelia och åkte på en penicillinkur. När jag efter nära tre veckors vila skulle igång protesterade mitt knä.
  • I juli blev det nästan ingen löpning. Sånär som på Ladonian Mountain Trophy. Vilket kanske var överdådigt med tanke på knäsmärta och brist på träning.
  • I Augusti beslöt jag att uppsöka sjukgymnast. Efter två besök började jag kunna springa utan känningar. I slutet av månaden for jag till Grönland. Där sprang jag (efter ett tag) en mil igen. På berget. Vid isfjorden.

Där, på 182 meter över havet, med utsikt över Kangia (isfjorden) och isbergen stod det klart för mig – jag är en löpare. Med stenar och lavar under fötterna. Med en blå himmel och sol. Med drickapaus ur en fjällbäck. Där är det svårt att inte bli förälskad. I fjället. Och löpningen.

Om du nån gång kommer till Ilulissat i Grönland, så löp upp på fjället längs den blåa vandringsleden och njut. Hälsa berget från mig. Kanske minns hon när hon förförde mig.

Annonser
kommentarer
  1. Maria skriver:

    Sista stycket är ju poesi. Förförd är vad man ska bli när man springer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s