Ving i bäckenet

Publicerat: 8 augusti, 2009 i Skador/sjukdom

”Har du varit med om en bilolycka eller liknande?”

Efter att ha testat min muskulatur i ben och bål, kollat min benlängd samt närstuderat mina knän vid böjning, ställde sjukgymnasten denna fråga. Nix, det har jag ju inte.

”Har nån sagt att ditt högerben är längre än det vänstra? Låt oss se om det är medfött eller går att justera.”

Efter tryck på C2-kotan kom benen i jämnlångt läge igen. Alltså inte medfött, utan möjligt att korrigera. Skönt. Vidare undersökning visar att felet ligger vid bäckenet, som alltså inte är ”balanserat” (mitt ordval, inte sjukgymnastens).

Jag sökte alltså för mitt knä, med vad som efter självdiagnos via WWW, liknar löparknä. Sjukgymnasten (Jonas Viklund på idrottsmedicinskt center i Malmö http://www.imc-malmo.com/) lyssnade och började med att kolla min styrka i bål och ben. Det visade sig att vissa muskler på höger sida, tillsammans med det längre benet, troligen tvingar fram en kompensation som gör att vänster knä smärtar.

Intressant är att vid test av vissa muskler kunde jag inte hålla emot sjukgymnastens tryck. Då använde han tryck eller massage för att väcka musklerna (”påminna hjärnan om att de finns” med hans ord), vilket gjorde att de svarade med full styrka. Låter som häxkonst. Men det var uppenbart att det funkade. Det vore ju trevligt om jag själv kunde påminna skallen om dessa nödvändiga muskler för att på ett vettigt sätt bära mig fram genom löpningen.

Mest pga min vilja bestämde vi tid för återbesök om en vecka. Primärt för att kolla mitt löpsteg, men också för att följa upp dagens besök. Jonas berättade att de hade möjlighet att tillverka inlägg efter avgjutning men avläste nog min skepsis. Eller, förresten, jag sa ju rakt ut att jag hellre jobbar med mitt steg än joxar med skor, stöd och dämpning. Det hade han full förståelse för.

Med mig fick jag tre övningar.

1. Bålstyrka. Liggandes på rygg med benen höjda, underbenen parallellt med golvet, knäna mot taket. Lyft rumpan rakt upp. Håll en minut. Upprepa tre gånger.

2. Bålstyrka. Fokus på bäckenet om jag förstod honom rätt. Sitt på en stol. Håll emot på knät. Lyft rakt upp och pressa 5 sekunder. Fyra upprepningar på vart ben. Två gånger om dagen.

3. Stretch av IT-bandet. Stå vid ett bord. Håll i. Glid ner med det ena benet bakom det främre. Luta så att det drar i IT-senan.
Väl hemma stack jag ut på en runda direkt. Siktade på ca 5 km. Efter 2,84 km började jag känna knät. Sprang mest men tog ett par gångpauser på ca 100 meter. Undrar om det inte blir värre när jag kommer igång efter gången igen. Nästa runda blir helt kontinuerlig löpning. Kanske 3 km? Positivt är att jag med stor tankekraft på steget och tekniken kan hålla tillbaka smärtan. Korta, snabba steg. Drag mot rumpan. Lätt framåtlut vilket tvingar främre foten att landa under kroppen. Nu, ett par timmar senare, har jag dock tydliga känningar i knät. Ingen oregerlig smärta. Men ett tydligt minne av att jag sprungit idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s